Aspergers syndrom
På ont och gott
Ett osynligt handikapp Orsaker Begåvning Diagnos - könsskillnad Svårigheter i det sociala samspelet Låg stresströskel Detaljsinne Konflikter & missförstånd Annorlunda fungerande sinnen Specialintressen Planering Övriga känntecken

Låg stresströskel

Tröttheten och behov av ensamhet för att återhämta sig

För varje social kontakt behövs kortare eller längre tid av återhämtning. Detta verkar vara mycket svårt för omgivningen att förstå, eftersom social gemenskap för flertalet människor ger påfyllning av energi, glädje och tillfredsställelse. Men för aspergaren är förhållandet det motsatta; han blir dränerad. En vanlig kommentar från dem som lever i aspergarens närhet är att han är lat och arbetsovillig.

Håkan Jansson måste vila eller sova minst två gånger per dag för att orka med. Ändå får han huvudvärk nästan varje kväll. Blir det för mycket övergår huvudvärken i kraftig migrän.

Gunilla Gerland beskriver i sin biografi hur hon redan som ung snabbt insåg att hon inte klarade av att arbeta 8 timmar trots att hon trivdes med sitt arbete.

Kenneth Hall, en tioårig pojke med AS har skrivit en bok om sig själv och sitt liv. Han älskar tysta platser och hatar oljudet i skolan. ”Barnens pladder låter som dynamit som exploderar i mina öron.”

Läkaren Gunilla Brattgård beskriver just tröttheten som det mest plågsamma symptomet. ”Tolv timmar i sängen varje dygn är det vanliga, till sängs vid 8-9-tiden då vanliga människor brukar börja sin samvaro. Jag kan inte sova mig otrött och vaknar ofta ännu tröttare än när jag gick och lade mig.” skriver hon i sin bok Enastående. Samtidigt har hon varit fysiskt starkare än sina jämnåriga, sprungit Lidingöloppet, åkt långlopp på skidor och kunnat vandra miltals i fjällen med tung ryggsäck. För att beskriva sin situation använder hon ord som energikris och energiläckage trots att hon varken ältar eller oroar sig. Tröttheten har gjort att det blivit allt svårare för henne att komma över tröskeln till samvaro med andra, vilket gjort henne mer och mer isolerad.